ABBYY FineReader vs andere OCR oplossingen
ABBYY FineReader blijft in 2024 opnieuw Nummer 1
Even vooraf, EasyData beoordeelt na een meer dan twee decennia lang ABBYY partnership ABBYY FineReader nog steeds als het beste desktop OCR pakket dat op de markt verkrijgbaar is. In als die jaren is er qua OCR producten natuurlijk wel wat veranderd.
Zo zie je dat EasyData vaker Machine Learning gebruikt in industriële projecten of anderszins bedrijfsmatige proces automatisering. Aan de andere kant verkoopt EasyData nog steeds ABBYY FineReader aan een breed scala aan klanten. Tijd om ons in 2023 opnieuw in ABBYY FineReader te verdiepen.
ABBYY OCR nader onderzocht
Onze onderzoek criteria zijn dat ‘de beste scansoftware’ het eenvoudig en gemakkelijk maakt om je papieren documenten ‘on the fly’ te scannen. We denken dan aan een eenvoudige desktop scanner of Multi Fuctional Printer (MFP, de printer die ook kan scannen). Nadat deze documenten gescand zijn is het van belang deze effectief en min of meer foutloos om te zetten in een digitaal bestand. Zo’n bestand kan Word, Excel of PDF zijn. Zeker bij de bewerkbare formaten zoals Word en Excel is het van belang dat het OCR proces de originele lay-out zo goed als mogelijk meeneemt naar het bewerkbare Word of Excel document. Belangrijk om vooraf te benoemen is de onderzoeksbenadering, ABBYY FineReader is niet onderzocht met proces automatisering in gedachten. Daar zijn andere oplossingen voor.
Papierloos kantoor?
Wat ons betreft, is het papierloze kantoor inmiddels realiteit geworden. Niet bij jouw organisatie? Neem dat contact op met EasyData om snel een paar stappen in digitale transitie te zetten!
Ons onderzoek spitst zich toe op de gebruiker die af en toe van een document de tekst wil herkennen. Die gebruiker wil invloed op dat proces uitoefenen.
OCR bestandsverwerking
De afgelopen jaren zijn er steeds meer verschillende soorten OCR Software beschikbaar gekomen. Al die afzonderlijke pakketten claimen de ideale oplossing te zijn voor precies jouw OCR vraagstuk. Wij zien meer in een algemene benadering. OCR Software moet allerlei bestanden zonder gedoe kunnen importeren naar de desktop. Daarnaast is het belangrijk dat de ingeladen documenten voor de gebruiker visueel beoordeelbaar zijn. Vervolgens zou de gebruiker met een paar handelingen de door de OCR Software voorgestelde lay-out, eenvoudig die lay-out aan moeten kunnen passen.
Ideaal is dat de OCR software geen fouten maakt met de pagina segmentatie. Wij weten echter uit de praktijk dat automatische pagina segmentatie niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Nadat het document is ingelezen volgt het OCR proces vanzelf. Wil je hier meer over weten?
Lees dat het artikel over OCR-Software.
Wat ABBYY FineReader positief onderscheid
ABBYY FineReader heeft naast een overzichtelijke gebruikersinterface die van het scannen een intuïtief proces maakt een aantal bedrijfsgerichte softwaretools aan boord. Dit maakt ABBYY FineReader breder inzetbaar dan alleen voor het scannen en OCR’en van documenten. Zo kan je met ABBYY FineReader PDF’s bewerken, beoordelen, beveiligen, vergelijken en converteren.
De ABBYY FineReader OCR Engine zelf staat nog steeds op eenzame hoogte. EasyData ontwikkelt zelf OCR voor specifieke toepassingen, maar we verliezen de ABBYY FineReader OCR Engine niet uit het oog. Zeker voor toepassingen met lagere volumes en bijzondere wensen zoals Arabische OCR kent ABBYY FineReader zijn gelijke niet. Zo zie je ABBYY FineReader technolgie ook weer terug in ons Digitaal Transformatie Platform EasySeparate.
ABBYY FineReader of ABBYY FineReader PDF?
Net als iedere andere softwarefabrikant zet ABBYY in op AI en ML. Dat zie je terug in een steeds verbeterende OCR kwaliteit. Daarbij aangetekend dat er eigenlijk geen slecht presterende OCR Software meer op de markt is. We zien dat als het écht om de resultaten gaat we overgaan op Machine Learning technologie. EasyData traint dan op basis van een aan te leveren dataset een specifiek OCR profiel om tot een zo optimaal mogelijk resultaat te komen. We zien dat ABBYY de competitie aangaat met Adobe op het gebied van PDF editing. Het mooie aan die PDF editortools is dat het bewerking op detailniveau biedt voor zowel digitale als gescande pdf’s.
Je kunt het bestand eenvoudig openen en simpel de tekst wijzigen. Of de afbeeldingen en opmaak in het document zelf veranderen. Dit kan ook in samenwerking met andere mensen.
Jij en je collega’s kunnen naadloos samenwerken aan bestanden door tegelijkertijd documenten te becommentariëren, te annoteren en te markeren. ABBYY FineReader kent ook krachtige cross-format documentvergelijkingsmogelijkheid voor het herkennen van bestandsverschillen.
Met de beveiligingsfuncties kun je beveiligingsrisico’s beperken bij het delen en opslaan van PDF’s. Je kan met ABBYY FineReader de toegang tot je PDF-documenten beheren, of ze met een wachtwoord beveiligen. Als je gevoelige informatie zoals metadata wilt redigeren of een digitale handtekening wil toepassen en verifiëren kan dat ook. ABBYY FineReader ondersteunt de industriestandaard PDF/A en PDF/UA om langdurige archiveringscompatibiliteit en toegankelijkheid te garanderen.
ABBYY FineReader samengevat
FineReader is meer dan OCR Software alleen en nodigen je uit dit in de praktijk te testen!
Is ABBYY FineReader gratis?
FineReader kent verschillende versies, voor de particulier en voor zakelijk gebruik.
Voor de individuele gebruiker zijn er twee specifieke edities, namelijk Standard en Corporate. Standard is een licentie voor één gebruiker voor lokaal gebruik en biedt de bewerkingstools, het maken en converteren van PDF’s en de OCR-functie. De Corporate-editie biedt naast die basisfuncties, de mogelijkheid om digitaliserings- en conversieroutines te automatiseren en de functie voor het vergelijken van documenten.
Voor de bedrijven met meerdere gebruikers zijn de verschillende licentie opties:
Per Seat, Remote User en Concurrent. Dit zijn allemaal licenties voor meerdere gebruikers, maar ze variëren op het platform waarop je de software installeert. Per Seat is voor lokaal gebruik, Remote User is voor virtuele machines, terwijl Concurrent user een prima oplossing is die via het LAN de licenties managet. De software biedt een gratis proefperiode.
Meer weten? Neem contact met ons op voor een afgewogen licentie advies op maat!