Selecteer een pagina

Image enhancement optimaliseert je herkenning

Beeldverbetering doen we niet even tussendoor

Document Image enhancement ofwel Beeldverbetering, de techniek die aan de basis van succesvolle herkenning staat. Of het nu om scans van oude kranten gaat of een paspoort foto, Een optimale herkenning is pas mogelijk nadat het document hiervoor geoptimaliseerd is. Document Image enhancement begint bij een beeldanalyse, om wat voor soort scan of foto gaat het?  De vervolg wensen van de opdrachtgever zijn hiervoor ook enorm van belang, wat is het doel voor Image enhancement?  Afhankelijk van die wensen richten wij Machine Learning netwerken zo in dat het meest optimale resultaat wordt geboekt.  Denk daarvoor aan het scherper of helderder maken van een afbeelding. De resultaten van deze ‘’ enhancements’ ofwel verbeteringen zijn erop gericht dat de gestelde kenmerken beter geïdentificeerd kunnen worden.

Document Image enhancement vs Beeldverbetering

Document Image enhancement, een Nederlands woord valt er niet voor te bedenken. Het woord ‘Beeldverbetering’ doet geen recht aan onze technologie wekt, resultaten van Google volgend, de indruk dat EasyData bewegende videobeelden verbeterd. In theorie zouden we dat wel kunnen, dat betreft echter niet de toepassing die we hier beschrijven.

Toegepaste Image enhancement

EasyData is gespecialiseerd en het verbeteren van de afbeeldingskwaliteit. Image enhancement kan worden gebruikt om gebreken of defecten in een afbeelding te corrigeren. Deze correcties hebben als doel de afbeelding beter geschikt te maken voor andere toepassingen. Die toepassingen zijn bijvoorbeeld OCR (Tekstherkenning) of het klaarzetten van een dataset voor Machine Learning. Daar komt het er vooral op aan afbeeldingen zo te verbeteren dat ze voor Machine Learning algoritmen beter te interpreteren zijn.  EasyData Image enhancement techniek is dus niet ontworpen om een afbeelding op eenvoudige wijze visueel aantrekkelijker te maken.

Image enhancement voor OCR

Onze beeldverbeteringstechnieken kunnen worden toegepast op een breed scala aan afbeeldingen, denk allereerst aan foto’s gemaakt met je telefoon. Stel dat je een foto neemt van een document dat je later in Word wil bewerken. Dat kan heel goed, hoewel de praktijk laat zien dat je de camera (je telefoon) wel goed evenwijdig boven het te fotograferen document moet houden. Stel dat dit niet lukt is EasyData beeldverbeteringstechniek vaak in staat toch tot een goed herkenbare foto te komen.

Document Image enhancement voor oude scans

Je ziet dat in het verleden archieven minder goed gescand zijn en de tekst niet altijd evengoed leesbaar meer is.  EasyData OCR kan met onze Image enhancement technologie tot verbluffende resultaten komen. Stel dat een scan te donker of juist te licht is gescand. In dat geval begint beeldverbetering met onder meer het vergroten of reduceren van contrast, scherpte. Ruis en onscherpte verminderen we door pixel en hun onderlinge samenhang te vergelijken. Staan er letters op de scan of betreft het een optische ruis?

Image enhancement en kunstmatige intelligentie

De praktijk in de oude scans leert ook dat de hoeveelheid ‘beeldruis’ vaak niet over de gehele afbeelding hetzelfde is. Stel je voor dat een project 1.000.000 scans omvat met allemaal hun eigen beeldafwijkingen. Dat kan je niet zelf allemaal gaan beoordelen, hier is de hulp van een computer gewenst!  Daarvoor heeft EasyData slimme algoritmen ontwikkeld die middels kunstmatige intelligentie de afbeelding afzoeken naar mogelijkheden deze te verbeteren.

Handmatig beeldverbetering instellen

Hoe slim kunstmatige intelligentie in de praktijk is kunnen we pas beoordelen na een test met jouw documenten. Soms loont het de moeite om voor het verwerken van grote aantallen documenten eerst 1000 afbeeldingen handmatig te trainen. Zo leren we de verzameling algoritmen die samen onze Image enhancement technologie vormen

Is kunstmatige intelligentie de toekomst?

Ja, we stellen dat een of twee te trainen algoritmen samen meerdere Machine Learning netwerken vormen. Lees het artikel daarover op onze site om een beter begrip van Machine Learning te krijgen. Zodra er meerdere Machine Learning algoritmen een scan of foto beoordelen en samen tot een afweging komen die tot een goed machine leesbaar resultaat komen spreken we over kunstmatige intelligentie. In dat geval zal ieder afzonderlijk Machine Learning netwerk correcties voor de tekst leesbaarheid, mate van optische vervorming en andere defecten beoordelen en verbeteren.

Document Image enhancement en open source

EasyData engineers hebben dit niet allemaal zelf bedacht en werken deels met behulp van beeldbewerkingssoftware die we allemaal kunnen om resultaten te toesten. Vervolgens wordt gewerkt met automatische processen, de besproken algoritmen. Denk hiervoor aan het open source programma OpenCV. OpenCV is een krachtige, open-source computer vision-bibliotheek die een breed scala aan beeldverwerkings- en computer vision-algoritmen biedt. Door de mogelijkheden van OpenCV te combineren met de veelzijdigheid van de computer taal Python, kunnen we eenvoudig verschillende beeldverbeteringstechnieken implementeren om de kwaliteit en de afbeeldingen in de breedte van een project te verbeteren.

EasyData beeldverbeteringsprojecten

Samengevat is Image enhancement een waardevolle toevoeging bij gescande documenten afkomstig van documentscanners, mobiele apparaten en in sommige gevallen videocamera’s. Je kan stellen dat EasyData technologie begint waar andere standaardtoepassingen stoppen.

25 jaar ervaring met gescande documenten

Al 25 jaar hebben beeldverbeteringstrajecten onze aandacht. Dit begon in de tijd dat alle documenten nog gescand moesten worden voordat herkenning met OCR software kon beginnen. Veel technologieën die we vandaag gebruiken en nog steeds ontwikkelen vinden hun oorsprong in die periode. Niet dat we ontwikkelen aan de techniek van gisteren, tegenwoordig ontstaan afbeeldingen min of meer spontaan digitaal. Waar zit dan de toegevoegde waarde van beeldverbeteringstechnologie? Waarom investeert een innovatief bedrijf als EasyData nog steeds in de technologie die van gisteren lijkt te zijn?

Tekst herkenning met je telefoon

De reden is simpel: in de tijd dat wifi nog niet bestond stonden mobiele telefoons op het punt hun bestaan te bewijzen. We zijn nu een paar generaties mobiele telefoons verder en noemen dat nu een smartphone. Daar kan je uitstekende foto’s mee maken. De rest van het verhaal is bekend. Bedrijven communiceren gefotografeerde documenten via What’s App voor verdere verwerking. Dit gedrag brengt de 20 jaar oude “Scannen, verbeteren en herkennen” technieken terug naar de actualiteit.

EasyData aanpak

EasyData vindt niet opnieuw het wiel uit, we hebben we meest geavanceerde beeldverbeteringstechnologie die op de markt aanwezig is in huis. Die Image enhancement technologie werkt goed in veel gevallen, maar net als iedere andere oplossing kunnen er enkele beperkingen zijn. In deze situaties zal de EasyData benadering met onze eigen specifieke technologie en jarenlange ervaring de beeldverbetering verzorgen.

Beeldverbetering voor vastgelegde afbeeldingen van verschillende apparaten
Image enhancement

State of the art

Tegenwoordig vertellen bedrijven hun klanten dat ze kunnen communiceren via What’s App. Best gaaf, tot het moment dat dit mobiel vastgelegde document moet worden begrepen door het volgende digitale proces.

En dat is waar onze technologie en expertise zinvol worden.

beeldverbetering

Technologie

Onze aanpak voor beeldverbetering verschilt hoe andere fabrikanten werken en we maken geen geheim van onze succesformule.

We “herkennen” de verschillen in documenttypes. Een paspoort vereist andere verbeteringskenmerken dan een factuur. Dat is de techniek die EasyData verder ontwikkeld heeft.

Flexibel

Wat betekent onze oplossing voor uw beeldverbeteringsproces?

Voor advies moeten we uw verzoek begrijpen. Daarbij laten we onze technologie in de praktijk zien en brengen verbeteringen op passende wijze aan. Een cloudsysteem of op locatie. Dat kan allemaal, we leveren volgens klant specificaties.

EasyData expertise bestaat uit een ambitieus team dat beeldverbeteringstechnologie samenbrengt!

EasyData Engineers zijn toegewijd aan technologisch beeldverbetering, met name voor document- en bedrijfsgeoriënteerde workflows. Samen met het EasyData digitale transformatieplatform bieden we de markt de beste AI-technologieën, te beginnen met de juiste voorbewerking met de beste beeldverbeteringstechnologieën die passen bij uw automatiseringsoplossingen.

Download de brochure over Beeldverbetering