Selecteer een pagina

We stellen op basis van verschillende API’s je dashboard samen

Rabbit MQ

 

 

 

 

 

Grafana Data dashboards voor al je gegevens

Grafana is een Open Source oplossing om dashboards te maken. EasyData gebruikt Grafana om diverse Data Science opdrachten visueel inzichtelijk te maken. Data dashboard software die niet alleen geschikt om data aantrekkelijk te tonen, je kan vervolgens ook interactief met je data aan het werk!

Met Grafana Dashboards maken wij visualisaties van onze Data Science projecten. Het voordeel van Grafana is dat we vlot de gewenste gegevens op jouw manier kunnen visualiseren. Onze Data Dashboards op maat kunnen grafieken, diagrammen en andere datamodellen weergeven.

De eerste versie van Grafana kwam 2014 op de markt en heeft sindsdien een flinke groei gerealiseerd. In 2021 is 220 miljoen dollar opgehaald in een financieringsronde. Niet slecht voor een Online Dashboard platform met een Open Source oorsprong. Zoals met meer succesvolle Open Source oplossingen is er de ‘Open’ versie, zoals de naam al aangeeft en een betaalde Enterprise Editie.
Details daarover vind je hier.

Grafana

Je persoonlijke informatie monitor

Datavisualisatie gaat verder dan alleen je gegevens inzichtelijk maken. Een effectieve samengestelde Grafana gegevensvisualisatie neem je mee in begrijpelijke overzichten. Datavisualisatie vertelt je een verhaal. Dat verhaal betreft je eigen organisatie, het project waar je aan werkt of geeft je bijvoorbeeld proces informatie over Machine Learning resultaten. Doel van onze maatwerk datavisualisatie aanpak is om je op een overzichtelijke manier
informatie te geven die anders onder de oppervlakte zou blijven.

Grafana Data Eye
Grafana Boek

We vergelijken Datavisualisatie met een goed boek

We trekken de ‘verhaallijn’ metafoor verder naar het voorbeeld van een boek. Boeken beginnen in het algemeen met een inleiding. Na die inleiding volgt de inhoudsopgave waarin verwijzingen staan naar de verschillende hoofdstukken die samen het boek vormen. Een goed boek geeft aan de hand van de hoofdstuktitel omschrijving meteen een indruk waar het onderwerp waar het hoofdstuk over gaat.

In het geval van Datavisualisatie volgen we dezelfde structuur. Best wel handig bij complexe Data Science trajecten die vaak uit verschillende elementen bestaat. Al die afzonderlijke Data-elementen moeten aan het eind weer samen komen om tot een kloppend Datavisualisatie geheel te komen. Ondertussen moet het boek (de Datavisualisatie) spannend genoeg blijven om de belangstelling van de lezer (onze opdrachtgever) niet kwijt te raken. Die uitdaging gaan we graag aan en nodigen je uit zichtbaar kennis te maken met onze Datavisualisatie aanpak!

Informatie veiligheid met Grafana

On line Data dashboarding is een geweldig hulpmiddel om tot inzichten van je data te komen, daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar hoe zit dat dan met de veiligheid? Datavisualisatie met Grafana is natuurlijk prachtig, maar je wilt niet dat de concurrentie met je meekijkt! Daarvoor richten wij de Grafana Datavisualisatie dashboards op een veilige en betrouwbare wijze in.  Grafana geeft zelf doordachte mogelijkheden om tot invulling van het veiligheidsaspect te komen. Vanuit de “Open Source” gedachte kan iedereen meekijken in de geprogrammeerde code waardoor eventuele veiligheidsfouten snel ontdekt zullen worden.

Het is dan aan Grafana hosting partijen zoals EasyData om deze eventuele Grafana veiligheidspatches adequaat te implementeren. Voor de uitvoering daarvan staan wij garant. Los van de te bieden Grafana platform veiligheid is Grafana geïnstalleerd op een omgeving ingericht volgens CIS-benchmarks.

Grafana Secure
Grafana security

Dashboard software met Data encryptie

De kern rond Grafana data dashboards draait, hoe kan het ook anders, rond de Grafana database. Die Database moet goed beveiligd zijn tegen ongewenste zoekopdrachten.  Grafana versleutelt alle data waaronder zoekopdrachten voordat ze naar de database worden geschreven, met behulp van een versleutelingsalgoritme volgens de Advanced Encryption Standard (AES).  Kort samengevat werkt Grafana met een geheime sleutel die je aanmaakt bij een nieuwe Grafana installatie.

Je zoekopdracht is veilig

Zoekopdrachten binnen Grafana zijn dus van nature al beschermd tegen ongeautoriseerd meekijken. Met deze wetenschap is het prettig je data dashboard met gevoelige informatie raadplegen.  De praktijk leert echter dat ongewenst meekijken niet uitsluitend van externe hackers afkomstige hoeft te zijn. Als klant van onze Grafana Dashboarding geven we je de gelegenheid afdelingsafhankelijk toegang geven tot specifieke datavisualisatie onderdelen.

Wat heeft de financiële administratie met personeelszaken te maken of omgekeerd? Binnen dezelfde organisaties herkennen we wel situaties die ook volgens de AVG niet wenselijk zijn. Het kan niet meer dat bepaalde informatie binnende hele organisatie toegankelijk is. AVG overwegingen komen vaak in onze praktijk voor. Daarmee rekening houdend kan je dus de toegang en de mogelijkheid tot bepaalde zoekopdrachten beperken per toegewezen gebruiker of een afdelingsgroep. Toegewezen Dashboard gebruik kan ook weer gelogd worden om de transparantie verder te verhogen. Klinkt dat ingewikkeld?

Dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Je kan juist met Datavisualisatie informatie op een natuurlijke wijze inzichtelijk maken. Daar draait het bij EasyData om zodra het samenstellen van jouw eigen dashboard aan de orde komt.
We maken je data inzichtelijk op een natuurlijke wijze en staan open voor veranderingen als je praktijk situatie
daarom vraagt.

Grafana beveiligd raadplegen
Grafana interactief

Controleer je data real-time

Grafana doet meer dat Datavisualisatie, we zorgen ook dat je data kan sturen. Dat begint al bij simpele OCR-opdrachten. Als voorbeeld nemen we de OCR Cloud service van EasyData. Hierin biedt EasyData XML ALTO conversies aan. Deze specifieke OCR toepassing is vooral interessant voor archieven en bibliotheken.  Je raad het al, dat gaat dan meteen om grote volumes. 100.000 krantenpagina’s op één dag zijn geen uitzondering. In zo’n situatie voorzien we onze klanten van een interactief dashboard waarmee zelf handelingen kunnen worden uitgevoerd. Denk aan kwaliteitsbewaking, inzicht in kranten artikel classificatie en het opnieuw verwerken van kranten via een ander Machine Learning netwerk.

Grafana integreren met je applicaties

We koppelen probleemloos Grafana aan je bestaande CRM-, ERP- of andere BI-tools.  Onze ervaren Data Science specialisten bieden je Datavisualisatie binnen een veilig en compleet dashboard platform.
We gaan daarin een stapje verder en kunnen Datavisualisatie in principe binnen elk platform ontsluiten.
Dat ontsluiten van toegankelijke Data visualisatie begint wijze van spreken binnen je eigen website!  Als voorbeeld verwijzen we naar deze link, hier zie je het actuele weerbericht weergegeven in Grafana. De weerbericht gegevens komen uit open Database bronnen en we maken daarin een ‘gevisualiseerd vergelijk’. Afhankelijk van verschillende factoren op Internet kan het laden wat langer duren.

Grafana integreren
Grafana integreren

Creatief met dashboards

Grafana biedt de ontwikkelaar en vervolgens natuurlijk de gebruiker veel plug-ins. Met als resultaat dat er meer dan 150 Grafana plug-ins beschikbaar via de daarvoor ingerichte downloadsite. Net als de App-store, hier vind je een overzicht van allerlei afzonderlijke gebruikers die allemaal hun eigen unieke Datavisualisatie oplossing met je willen delen!  In onze praktijk in binnen EasyData opgebouwde biblotheek zijn genoeg voorbeelden om ook jouw specifieke data-informatie stroom in goede -zichtbare- banen te leiden. Het aardige van deze plugins is dat er ook een WordPress Plug in beschikbaar is. Een voorbeeld van de praktische uitwerking daarvan vind je hier.

Je data zit met Grafana niet op een eiland

We zetten de Datavisualisatie architectuur zo op dat deze het best op jouw organisatie wensen aansluit. Je kan dat benoemen als het voorportaal van data integratie. Welke wensen er voor de andere applicaties gelden en hoe je zelf invloed wilt uitoefenen op de manier Grafana wordt opengesteld voor de gebruikers.  Aanpassing naar afzonderlijke gebruikers is een persoonlijk datagedreven proces.

We zien we dat je na een aangeleverde basis Dashboard je makkelijk zelf in staat bent de dashboards zelf te ontwerpen of aan te passen. Kernbegrippen daarbij zijn de organisatie (of gebruikers) doelstellingen en andere persoonlijke wensen die altijd weer naar voren komen bij de inventarisatie van een nieuw Grafana Datavisualisatie project. Grafieken, filters en procesinteracties, die zijn altijd weer anders. Integratie betekent natuurlijk ook dat je dashboards koppelt aan je bestaande gegevensbronnen zoals databases of spreadsheets.  API’s of webservices passen daar ook in en vaak geeft Rabbit MQ daar de technisch passende oplossing voor.

data overzicht
Grafana interactief

De toegevoegde waarde van EasyData

Je kan bedenken waar onze rol in het geheel zit, Grafana is Open Source, er zit een flinke ‘Appstore’ achter, dus wat ka je nog meer willen? Een veilig dashboardplatform vraagt om een veilige inrichting, ondersteuning voor precies jouw Datavisualisatie project. We benoemen dat als de expertise die wij voor jouw organisatie op project basis beschikbaar hebben. EasyData ondersteund waar gewenst onafhankelijkheid in de vorm van Grafana training binnen je eigen organisatie. Niet zozeer standaard vanuit een algemene invalshoek, maar juist toegespitst op jouw situatie.  Daarnaast kunnen we hulp bieden bij het oplossen van eventuele problemen of uitdagingen die je tegenkomt bij het maken of gebruiken van Grafana. Ondersteuning kan ook in de vorm van een SLA gegoten worden wat in de praktijk toegang tot technische expertise, betrouwbare SAAS-omgeving en andere voordelen kan betekenen die aansluiten op jouw wensen. Geïnteresseerd?  We gaan graag met je in gesprek!